DANIA NA 2 DNI – PORADNIK PRZYJAZNY ZARÓWNO DLABYCH KUCHENNYCH, JAK I POCZĄTKUJĄCYCH GOSPODARZY DOMOWYCH
Zdarza się, że pracy i codziennych obowiązków mamy tak dużo, że nie mamy czasu na gotowanie każdego dnia. Często rozwiązaniem jest zrobienie większej ilości jedzenia, żeby zjeść coś smacznego także następnego dnia. W tym artykule podpowiadamy kilka przepisów na dania, które świetnie sprawdzą się na dwa dni, dając nam nie tylko więcej wolnego czasu, ale też pozwoli nam cieszyć się pysznym obiadem o każdej porze dnia!
1. KREMOWA ZUPA BROKUŁOWO-SEROWA
Zupa brokułowa to jedna z najprostszych i najtańszych zup, jakie można przygotować. Dodatkowo zwiększając jej wartość kosztowności poprzez dodanie sera. Takie połączenie smaków jest bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych. Przygotowanie zupy na dwa w dni jest doskonałym pomysłem – przepis jest prosty, a zupa robi się tak szybko, że czasami warto ją przygotować np. rano na śniadanie dla popołudniowej lub wieczornej porcji.
Składniki:
– 700g brokułów
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 litr bulionu warzywnego
– 100g sera żółtego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Brokuły myjemy, odrywamy różyczki i gotujemy na parze do kiedy są miękkie.
2. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na patelni z oliwą aż do zmiany koloru na złotobrązowy.
3. Kroimy starty ser na małe kawałki.
4. Gotujemy bulion, dodajemy do niego brokuły, cebulę i czosnek. Całą zawartość miksujemy blenderem na gładką zupę.
5. Wsypujemy ser i mieszamy aż do stopienia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
1. KOTLETY ZIEMNIACZANE
Każdy gospodarz domowy ma w swoim menu przepis na idealne kotlety ziemniaczane. Są proste i tanie w przygotowaniu, a zawsze smakują wybornie. Pozwól sobie na pyszny posiłek przez dwa dni, korzystając z przepisu na kotlety ziemniaczane.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 2 jajka
– 3 łyżki mąki pszennej lub tartej bułki
– 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierzemy, umyjemy i zetrzemy na tarce o średnich oczkach.
2. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i sól.
3. Miesmo całość do uzyskania jednolitej masy. Można dodać pieprz lub inne przyprawy wg. uznania.
4. Na patelni rozgrzewamy masło i dobry. Na patelni formujemy płaskie kotlety i smażym je na złoty kolor. Smażymy po ok. 4 minuty z obu stron dla uzyskania chrupiącej strony.
1. PIECZONY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI
Pieczenie kurczaka zawsze kojarzy się z prawdziwym, domowym obiadem. Jest to jeden z ulubionych posiłków w polskiej kuchni. Nasz przepis na pieczonego kurczaka pozwala na to, by spędzić czas w kuchni tylko raz, ale cieszyć się smakiem i zapachem soczystego mięsa z ziemniakami przez dwa dni.
Składniki:
– 1,5 kg kurczaka
– 1 kg ziemniaków
– 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 2 łyżeczki suszonego oregano lub zioła prowansalskie
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Trzeba pamiętać, żeby kurczak miał wytnięte kręgosłup (albo poprosić o to sprzedawca) i musiał być wanienki.
2. Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, dorzucamy ziemniaki garam i marynujemy sosami włączając suszone oregano/ zioła i ząbek czosnku zgniatając go lub dodajemy w całości. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Kurczaka przyprawiamy zewnętrznie i w środku solą i pieprzem. Następnie zabezpieczamy nogi i skręcony szyjki szpikulcem. Przechylamy na bok i napełniamy z ziemniakami. Wierzch ourkrywamy ziemniakami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200C przez około 2 godziny z jednorazową rotacją kurczaka w połowie czasu, aż do uzyskania złotego koloru kurczaka i ładnego upieczenia ziemniaków.
1. PIEROGI Z MIĘSEM
Pierogi z mięsem to klasyk polskiej kuchni, który uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie takiego dania jest czasochłonne, ale jak już się zrobi, to warto zrobić więcej niż jedną porcję, bo w lodówce same się nie zepsują, a na dwa dni wystarczą.
Składniki:
Na ciasto:
– 500g mąki pszennej
– 300ml ciepłej wody
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju roślinnego
– szczypta soli
Na farsz:
– 300g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju roślinnego
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Na ciasto:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto.
2. Odkładamy do lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na cienki prostokąt pokrojony na kwadraty do wielkości własnego wyboru.
Na farsz:
1. Cebulę i czosnek siekamy, a mięso mieszamy z nimi równomiernie. Dosalamy do smaku.
2. Mieszankę podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do momentu, gdy mięso jest miękkie i dobrze podsmażone.
Montaż pierogów:
1. Na każdy kwadrat ciasta wkładamy farsz. Składamy w pół i nadziewamy gotowymi pierogami – układamy je na podsypanej mąką desce zanim ugotujemy je w osolonym wrzątku.
2. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Podajemy z tłuszczem lub cebulą.
1. SERNIK ZOWO-KOKOSOWY
Sernik to bardzo popularny wypiek, który zawsze się sprawdza, przy każdej okazji. Przygotowanie sernika na dwa dni to dobry sposób, by nie tylko nie tracić czasu na gotowanie, ale również móc delektować się słodkościami przez kilka dni.
Składniki:
– 1 kg sera twarogowego
– 3 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka mąki pszennej
– ½ szklanki mleka
– 50 g kokosów
Przygotowanie:
1. Sernik przygotowujemy wieszając podaną kolejnością składników za pomocą miksera, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Tutaj dwa szybkie sposoby na wyrób:
a. można też zrobić bez spodu: kompot ze słodkich jabłek posypać mąką kukurydzianą i wylać masę z serkiem
b. Spód z ciastek, np. krakersów lub herbatników, polany stopioną czekoladą
1. Pieczemy w 165*C – piekarnik z termoobiegiem ok 1 godziny lub więcej, do czasu do uzyskania chrupiącej skórki na górze.
Podsumowując, nasze przepisy na obiad na dwa dni to nie tylko ułatwienie w kuchni, ale też propozycja na pyszne i sycące posiłki dla całej rodziny. Warto wypróbować każdy z powyższych przepisów, by zauważyć, że zrobienie jedzenia na dwa dni jest łatwiejsze niż myślimy. Smacznego!
Artykuł powstał we współpracy z decoram.pl