Chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać, ale nie wiesz od czego zacząć? Warto wiedzieć, że kluczem do zrównoważonej diety są odpowiednie składniki odżywcze. Oto kilka wskazówek, jak skomponować swoje posiłki, aby zapewnić swojemu organizmowi wszystko, czego potrzebuje.
Zacznij od białka
Białko to podstawowy budulec mięśni i potrzebne jest do naprawy uszkodzonych tkanek. Dlatego ważne jest, aby w każdym posiłku znalazła się pewna ilość białka. Dobrymi źródłami białka są mięso, ryby, jaja, fasola, soczewica i orzechy. Warto pamiętać, że nie wszystkie białka są tak samo wartościowe, a np. produkty mięsne występujące we współczesnej diecie, niosą ze sobą różne problemy ze zdrowiem.
Nie zapomnij o węglowodanach
Węglowodany dostarczają organizmowi energię i są ważnym źródłem błonnika. Warto jednak wybierać węglowodany złożone, takie jak pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty i brązowy ryż, zamiast cukru, białego chleba i słodyczy. Zawarte w węglowodanach błonnik pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Tłuszcze – wybieraj mądrze
Tłuszcze mają w diecie duże znaczenie, ale trzeba wybierać te, które nie szkodzą naszemu zdrowiu. Najlepszymi źródłami tłuszczów są awokado, orzechy, oleje roślinne i ryby. Ważne jest też unikanie tłuszczów trans, które występują głównie w przetworzonych produktach żywnościowych.
Warzywa i owoce każdego dnia
Warzywa i owoce są cennym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i substancji mineralnych. Warto więc włączyć je do swojej diety codziennie. Staraj się wybierać sezonowe produkty, a jeśli to niemożliwe, wersje mrożone lub słoikowe.
Nie kładź na jedną miseczkę
Podstawą zbilansowanej diety jest dopasowanie porcji do zapotrzebowania organizmu. Przyda się tu również wykorzystanie luźnych przepisów w których warto eksperymentować tworząc swoje smaczne i zdrowe, posiłki. Najważniejsze jednak, to miarowość, umiar, w poczuciu przyjemności z jedzenia, a nie wymuszonych ograniczeń.
Artykuł powstał we współpracy z tomfitcenter.pl