Dziwne warzywa

Natura potrafi nas zaskakiwać w każdym calu. Czy to spotkamy warzywo o dziwnym kształcie, zaskoczy nas nagła zmiana pogody, albo urzeknie nas piękno krajobrazu. Dzisiaj jednak zatrzymamy się na warzywach. Dokładniej na dziwnych warzywach, które oferuje nam Matka Natura. Oto naprawdę dziwne warzywa.

Skorzonera

Znana także jako wężymodrem to korzenne warzywo z południa Europy i Bliskiego Wchodu. Ma brunatny, długi korzeń okryty zdrewniałą i niejadalną skórką. W środku skrywa się zaś biały soczysty miąższ i lepki, gęsty biały sok, który barwi na ceglasto-czerwony kolor. Dlatego woda, w której gotuje się to warzywo zmienia kolor na krwistoczerwony.
Korzeń skorzonery jada się gotowany, zapiekany lub smażony na głębokim tłuszczu. Zazwyczaj jest w otoczeniu innych warzyw korzeniowych.
Zawiera dużo witamin E, B1, B2 i C, potasu, magnezu, żelaza i karotenu.

Patisony

Zaliczane do warzyw dyniowatych mają kształt spodka o zaokrąglonych brzegach. Niektórzy porównują je do dwóch złożonych ze sobą talerzy o pofałdowanych brzegach.
Mogą mieć od 10 do 20 centymetrów średnicy.
Są lekkostrawne, mają delikatny smak i poleca się je osobom z nadwagą. Zawierają bowiem dużo witaminy C i trochę B1, B2, PP, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.
Młode patisony można jeść bez obierania, starsze należy już obierać. Można również spotkać marynowane patisony, które również są zdrowe i są świetne do zastąpienia ogórka kiszonego.
Podaje się smażone, jako pastę, faszerowane, zapiekane, czy jako frytki, gotowane.

Kardy

Kardy to dziwne warzywo będące krewniakiem karczocha. Tylko że kwiatostany kardów nie są jadalne. Jadalne są natomiast ogonki liściowe, które po umyciu i obraniu ze skórki są doskonałe do surówek.
Dodatkowo mogą zastąpić szparagi, kalafiory, brokuły czy cukinię we wszelkich przepisach z tymi potrawami. Może być również w niektórych przepisach na karczochy.
Kupując kardy najczęściej kupujemy je przycięte do odpowiedniej długości związane w pęczki. Trzeba w domu odciąć pozostałe liście i zostawić same mięsiste łodygi. Łodygi oczyścić z włókien i drobnych kolców.

Salsefia

Kozibród pospolity albo inaczej owsiane korzonki to warzywo podobne do skorzonery. Ma jednak grubszy i bardziej stożkowaty korzeń o jasnej skórce. Jest również mniej delikatna w smaku.
Korzenie tej rośliny zawierają dużo potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Mają przy tym bardzo dużo kalorii.
Je się ją podobnie jak szparagi, przy czym liście mogą być składnikiem surówek lub sałatek. Starsze warzywa są jednak lepsze na zupę lub gulasz.
Ogólnie salsefię można gotować, smażyć dusić lub zapiekać.