DZIAŁANIE DIETY NA OCHROŃCZOŚĆ SERCA I UKŁADU KRĄŻENIA
Dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie naszego serca i układu krążenia. Zdrowa dieta może pomóc nam utrzymać zdrowe ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jak więc żywić się dla ochrony serca i układu krążenia?
1. Dieta z ograniczeniem ilości tłuszczów nasyconych i trans
Tłuszcze nasycone i trans są niestety szkodliwe dla naszego serca i układu krążenia, dlatego warto zredukować ich ilość w naszej diecie. Zwróć uwagę na etykiety produktów spożywczych i unikaj jedzenia takich produktów jak: fast foody, tłuste mięsa, słodycze, a zwłaszcza produkty typu margaryna.
1. Zdrowe tłuszcze
Zrezygnowanie z tłuszczów całkowicie nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ niektóre tłuszcze są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zamiast tłustych potraw, postaw na roślinne tłuszcze takie jak awokado, orzechy, oliwę z oliwek czy nasiona chia, bogate w kwasy Omega-3.
1. Spożywanie białka
Białko jest ważne dla naszego serca, ponieważ pomaga nam utrzymać zdrowe mięśnie. W diecie warto zwiększyć ilość spożywanego białka, jednak należy zrezygnować z czerwonego mięsa, które zawiera tłuszcze szkodliwe dla naszego organizmu. Wzmacniaj swoją dietę w białko pochodzenia roślinnego takie jak nasiona konopi, fasola, groch, orzechy czy tofu.
1. Spożywanie produktów bogatych w błonnik
Błonnik zawartych w produktach spożywczych jest bardzo pomocny w naszej diecie, ponieważ w pozytywny sposób wpływa na układ trawienia. Wspiera diabetyków, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi i wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Wprowadź do swojej diety produkty bogate w błonnik, takie jak otręby, kasza jaglana, mąka z orkiszu, płatki owsiane.
1. Spożywanie owoców i warzyw
Owoce i warzywa są skarbnicą witamin i minerałów, a także mają korzystny wpływ na nasz układ krążenia. Dieta powinna zawierać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Zjedz minimum 400 g warzyw i owoców dziennie – co do zasady im więcej, tym lepiej.
Podsumowanie
Odpowiednia dieta może pomóc nam w ochronie naszego serca i układu krążenia. Ważne jest, aby zrezygnować z tłuszczów nasyconych i trans, a jednocześnie zwiększyć spożycie roślinnych tłuszczów, białka oraz produktów bogatych w błonnik. Powinniśmy również zwiększyć ilość spożywanych owoców i warzyw. Dzięki takiej diecie dłużej cieszymy się zdrowiem i nie musimy obawiać się chorób serca.
Artykuł powstał we współpracy z ekotuba.pl