Czosnek jest ostry, niezbyt przyjemnie pachnie i na dodatek po jego spożyciu, powoduje nieprzyjemny zapach z ust. Jeżeli spożyjemy go za dużo, to będziemy go czuli nawet po kilku godzinach, kiedy się spocimy. Niektórzy po spożyciu czosnku mogą odczuwać dolegliwości jelitowe, mogą to być wzdęcia, dyskomfort, a nawet ból żołądka. Czy zatem warto sięgać po niego?
Czosnek jest szeroko rozpowszechniony w kuchni, a także znalazł swoje zastosowanie leczeniu przeziębienia. Jego szerokie właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacniające znane były od dawna i zostały potwierdzone badaniami naukowymi.
Aby wspomóc walkę z przeziębieniem, najlepiej jest spożywać czosnek na surowo, w takiej postaci uwalnia on allicynę, czyli składnik odpowiedzialny za większość cudownych właściwości, jakie posiada.
Czosnek a przeziębienie
Mleko z czosnkiem
Ciepłe mleko z czosnkiem i miodem można wzbogacić ulubionymi i równie zdrowymi przyprawami, np. cynamonem, kurkumą, kardamonem, goździkami.
Kanapka z czosnkiem
Chleb z masłem, czosnkiem i ulubionymi warzywami, można zajadać 3 razy dziennie, na jedną kanapkę serwujemy jeden ząbek czosnku.
Syrop z czosnku
Do wykonania syropu z czosnku, potrzebny jest przede wszystkim cukier, miód lub inna substancja słodząca, którą zasypujemy pokrojony w plastry czosnek i inne substancje antybakteryjne, np. cebulę, imbir, cytrynę, goździki czy nawet zioła.
Woda czosnkowa
Aby wykonać wodę czosnkową, wystarczy przekrojony ząbek czosnku zalać 1 litrem wody o temperaturze pokojowej, odstawić na cały dzień. Aby wzmacniać organizm, szklankę wody powinno wypijać się przed snem jako ostatni posiłek.
Dania z czosnkiem
Najmniej wyczuwalny będzie czosnek dodany do gotowych, ciepłych dań np. do makaronów, sosów, mięsa, kremów, czy warzyw. Można też pokrojonym drobno i surowym czosnkiem posypać sałatki, sosy, spaghetti, makarony, warzywa, pamiętając, że najwięcej walorów zdrowotnych oferuje nam czosnek spożywany na surowo.