3 superfoods o których nie miałeś pojęcia

Od jakiegoś czasu możemy zauważyć panującą modę na superfoods. Lista produktów o niezwykłych właściwościach wciąż się wydłuża, a możemy na niej znaleźć nie tylko egzotyczne owoce z dalekich krajów, ale także nasze znane, polskie produkty. Czym właściwie są superfoods?

Uważa się że są to naturalne produkty bogate w składniki odżywcze, które zawierają w swoim składzie związki biologicznie aktywne, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie, ale także mają działanie profilaktyczne lub lecznicze. Oto 3 superfoods, o których być może nigdy nie słyszałeś:
– Jagody acai – to małe okrągłe i ciemnofioletowe owoce, które pochodzą z lasów amazońskich, uważa się, że są one prawdziwymi bombami witaminowymi, zawierają witaminy A, C, E, a także witaminy z grupy B. Jagody acai zawierają bardzo wiele przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia. Zawartość wysokiej ilości błonnika dodatkowo wpływa na przyśpieszenie przemiany materii oraz procesy trawienia.
– Spirulina – czyli niebiesko-zielona alga, która w swoim składzie posiada kwas gamma linolenowy, biorący udział w biosyntezie substancji obniża ciśnienie krwi, ponadto spirulina ma dużą zawartość wysokojakościowego białka, dużo przyswajalnego żelaza, a także magnez, potas i inne wartościowe makro i mikroelementy. Właściwości, które posiada spirulina to między innymi: obniżenie ciśnienia krwi, regulacja poziomu cholesterolu, obniżenie poziomu glukozy we krwi, a także przyspieszenie metabolizmu.

Sok noni – czyli sok z morwy indyjskiej, gorzkawego owocu, znanego z upraw Polinezyjczykom, określany jest często „aspiryną przyszłości”. Przypisuje się mu wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim sok z tych owoców zapobiega miażdżycy, poprzez utlenianie złego cholesterolu (LDL), pomaga w walce z infekcjami układu pokarmowego, ponadto wykazuje również działania przeciwbólowe i przeciwzapalne. Oprócz tego sok wspomaga wydajność umysłową, a także łagodzi stres.