Co wiemy o zielonej kawie?

Kawa najczęściej spotykana jest w krajach tropikalnych, gdzie wilgotność powietrza jest na wysokim poziomie, a panujący tam ciepły klimat doskonale jej sprzyja. Kawę nazywa się jedną z najbardziej popularnych używek na świecie, jest ona głównym źródłem kofeiny. Uznaje się ją także za podstawowy surowiec spożywczy, jak również bardzo ważny towar handlowy całego świata. Ostatnimi czasy popularność zyskuje zielona kawa, dotrzymując kroku tradycyjnej czarnej, którą pozyskuje się poprzez włożenie ziaren zielonej do specjalnej maszyny służącej do palenia kawy, lecz poprzez taki proces zostają utracone cenne składniki odżywcze.

 

W zielonej kawie z kolei znajdziemy liczne polifenole, kwas salicylowy, a także kwas ferulowy i oczywiście kofeinę, jak i witaminy z grupy B, witaminę i C. Jeśli odżywiamy się zdrowo, warto sięgać właśnie po nią, gdyż zielona kawa daje wiele korzyści organizmowi. Zieloną kawą nazywamy ziarna, które nie przechodzą procesu palenia. Ponadto jest ona bardzo delikatna i w smaku i swoim aromacie. Ma również jaśniejszy kolor po zaparzeniu, a ziarna, co ciekawe nie zawsze są wyłącznie w kolorze zielonym.