Chlebek bananowy – idealny na śniadanie, przekąskę i deser

Chlebek bananowy to doskonały pomysł nie tylko na deser, ale i śniadanie bądź drugie śniadanie. Można go podać z masłem orzechowym, miodem i świeżymi owocami. Można go również zjeść na ,,sucho” lub posypanego delikatnie cukrem pudrem. Idealnie sprawdzi się jako sposób dla wszystkich niejadków, ponieważ jest pyszny i wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, zawiera dużą ilość potasu, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do środka naszego chlebka bananowego możemy dodać praktycznie wszystko. Od orzechów włoskich, które pasują to idealnie po masło orzechowe, rodzynki, żurawinę czy inne bakalie.

Przepis:

• 4 jajka
• 4 bardzo dojrzałe banany (czym bardziej brązowa skorka tym lepsza)
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 200 g niesolonego masła
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki owsianej
• garść suszonej żurawiny
• pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli

Wykonanie:

W pierwszej kolejności piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy brązowy cukier, dodajemy ekstrakt z wanilii, po czym całość miksujemy przez dłuższą chwilę. Powstałą jajeczną masę łączymy z papką bananową i roztopionym masłem.
Mąkę przesiewamy przez drobne sito do drugiej, dużej miski, razem z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość mieszamy i dodajemy porcjami do masy bananowej. Całość miksujemy do czasu połączenia się wszystkich składników.
Na sam koniec masę mieszamy z orzechami i suszoną żurawiną.
Blaszkę ( najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i prószymy bułką tartą. Masę wylewamy do misy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do tak zwanego ,,suchego patyczka” przez ok. 40 minut.

Chlebek możemy dodatkowo polać lukrem lub czekoladą. Możemy podawać z masłem orzechowym lub lodami i bitą śmietaną.